tisdag 11 januari 2011

Industridesign, en 1900-talshistoria... 2000-talets viktigaste utvecklingsfaktor...

Lasse Brunnströms bok, Svensk Industridesign, har stora förtjänster. Den berättar på en smakligt sätt om olika epoker i både framväxten o mödosamma motgångar över tiden. 


För mig har avsnittet av Rune Monö, produktdesign för arbetslivet, en speciell plats. Design för producentvaror, ska det vara nödvändigt? Först räckte det med att vara kostnadseffektiv o producera sina varor lite bättre o billigare än andra(jfr. FACIT). Sen tillkom att man skulle inte bara ta emot order på sina produkter utan oxå sälja dem, varefter de senare skulle komma att marknadsföras. Att BAHCO Verktyg, hade haft en stor flopp med en billig handverktygs-serie, handfast hette den, för att strategiskt kunna möta lågpriskonkurrensen, bidrog till ett värdefullt genombrott för industridesignutvecklingen i Sverige. ERGO-produkterna var den klart lysande stjärnan på denna produkthimmel och under 80-talet var målet att varje år lansera en ny ERGO-produkt. Det var en klart spännande resa att ha varit ombord på detta tåg.


Att kombinera nytänkande o få en säljkår över hela norden laddade för att förstå/förändra bilden och börja tala till användare med en förståelse för deras hälsa. Det var nyskapande och viktigt. Framgången, som ska tillskrivas ett antal modiga beslutsfattare, har säkert varit en avgörande faktor för ägarutvecklingen i BAHCO. Den kanske viktigare utvecklingen är för förståelse o utveckling av industridesign och inte minst i företaget Ergonomidesign.


När vi 2011 går in i ett nytt spännande decenium, så är det lätt att glömma historien. Det ska bli fantastiskt att få följa utvecklingen o alla spännande produkter/tjänster/processer som kommer att se dagens ljus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar