tisdag 22 februari 2011

Affärskopplad industridesign - utveckling till en strategisk investering i små o medelstora företag

2002, studerade Susanne Lundh o Anna Lindgren, på Mälardalens högskola, detta område. Ett område som bättre utvecklas under begreppet design management. 
Studien kan verkligen rekommenderas till intresserade, värd din tid o den kan leda till insikter o utveckling. 


Studien resulterade i faktorer som verksamt bidrar till hur affärskopplad industridesign kan utvecklas till en investering i små o medelstora företag. Faktorerna bedöms nödvändiga och  är:

  • Kunskap&kompetens
  • Erfarenhet
  • Kommunikation
  • Relationer
  • Design, en fråga på ledningsnivå
  • Ekonomiska resurser
  • Attityd
En kommentar i undersökning är att "Vi säljer mer nu, betydligt mer, vilket vi inte gjort om vi inte anlitat en industridesignbyrå" och en annan är att "Företaget har börjat tänka på andra värden. Om företaget t ex tar fram en ny produkt så sätts den in i sitt sammanhang med andra tillverkade produkter. Detta gör att produkterna får en familjekänsla" 


När affärskopplingen o investeringen uttrycks så här: "Vi har ju garanterat fått tillbaks pengarna, men det är ju dyrt. Det är mycket pengar på en gång." och "är det en produkt som har en form o funktion som är av betydelse så är det väl investerade pengar i ett kommersiellt syfte." 


En företagare menar att han inte hade någon kunskap av  vad samarbetet med designbyrån kunde erbjuda. Har man en industriell eller ekonomisk kunskap med sig så blir det enklare än att lära sig allt från början. Men, vi hade inte kunnat sälja någonting av den första prototypen utan designinsatser. Som slutord "Det är värt varenda krona som det kostade även om jag då tyckte att det kostade väldigt mycket pengar".  


Frågan i studien var om affärskopplad industridesign kan utvecklas till en strategisk investering i små o medelstora företag?
Svaret JA , när den begränsade studie ger vid handen att då åtminstonde de definierade kvalitativa faktorerna samverkar för den strategiska utvecklingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar